bronsvlag bronsmotor 5128 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

5128,  bronsmotor 1TB


De historie van de Motor:
De motor is ingebouwd geweest in een Lemmeraak de "Saeftinge" deze is als mosselaak in Mei 1930 op de werf van gebroeders de Boer te Lemmer te water gelaten.
Toen de opdrachtgever destijds besloot over te gaan op een nieuw schip, was een van zijn eisen dat het een kababel schip moest zijn het zou een kotter of een Lemsterjacht van ongeveer 15 meter moeten zijn.
Het schip kwam in Mei 1930 als de ZZ4 (Zierikzee) onder de naam " Op Gods vertrouwen" in de vaart als mosselvisser voor de voortstuwing was het uitgerust met zeilen en een 2 cilinder Kromhout dieselmotor van 44 PK.
In 1948 werd een nieuwe dieselmotor in gebouwd. Dit is een voor die tijd een zeer luxe Appingedammer BRONS motor : BRONS 1 TB tweetact hoogedruk motor 35 PK 320 omwentelingen met Nummer 5128.
Van dit type motor zijn er naar zeggen maar 7 of 11 stuks gemaakt.


5128,  alle spullen bij elkaarDeze motor is in 1995 vervangen door een DAF dit is niet gedaan omdat de motor versleten was maar om dat de eigenaar uit die tijd het te ingewikkeld vond om hiermee te manouvreren.
Deze motor hebben wij in 1995 gekocht geheel compleet met keerkoppeling, startluchtflessen en originele BRONS luchtpomp op het moment dat deze is uitgebouwd en staat nu bij onze verzameling stationaire motoren.
We hebben er plannen mee maar dat hoort u weer wel eens in een volgend schrijven.

Met vriendelijke groet. Jo en Johan Spruijt


motor bedieningszijde motor koppelingszijde

Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar