bronsvlag bronsmotor bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

Zoals hij werd gevonden


Deze Originele Bronsmotor nr.183 lag al jaren in een zandwal.

Het is een originele bronsmotor uit 1910, een 1 cilinder bakjesknapper met als motornummer 183 (type 1x30 geleverd als 32 Pk)
Geleverd voor polderbedrijf in Callandsoog op 28 oktober 1910.
Op de motorkaart staan maar weinig gegevens, zelfs de boring, slag en de grootte van het verstuiverbakje staan er niet op ingevuld. wel een opmerking dat het frame iets scheef is en dat er bij bepaalde reparaties rekening mee gehouden moet worden.

Ongeveer 10 jaar terug zag ik deze motor bij mensen in de buurt, ik wilde hem kopen, maar de man wilde hem niet kwijt. Ik ben verschillende keren bij hem geweest, maar hij wilde hem nog liever als oud ijzer in de tuin zetten. Ik heb hem een ijzeren balk aangeboden maar dat was ook niet goed.
Vorig jaar ben ik weer naar hem gegaan en ben ik toch met hem tot overeenstemming gekomen. Ik mocht hem uit de brandnetels vissen.

de bronsmotor uit elkaar de kop van de bronsmotor

De motor ligt nu helemaal uit elkaar, en wordt opgebouwd op een wagen die ik hydraulisch kan afstempelen als de motor gestart wordt. Ik heb plannen om de motor te laten draaien op het oogstfeest of evenementen in de buurt. De inlaat, spruitstuk en carterontluchting is er helaas niet meer, die zal ik moeten namaken.
Op alle onderdelen van deze motor is het motornummer geslagen. De grootte van de compressieruimte is niet verstelbaar.
Boring was 300 mm (en na het honen 300.4 mm), de slag is 320 mm

hr. J.van Laar bij de bronsmotor De bronsmotor in de grondverf

De werkzaamheden aan de motor gaan rustig door, In januari 2005 staat de motor inmiddels in de grondverf.
Als de motor klaar is dan kan ik de wagen bouwen om hem op te zetten en dan ????????????????????

de bronsmotor op de wagen de eerste start na 40 jaar

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen tijd, de motor staat op de kar en heeft inmiddels gelopen. De eerste start na 40 jaar gaf heel wat rookontwikkeling, maar het liep weer. Op 5 augustus 2006 zal de motor te zien zijn op het oogstfeest in Stroe.

Job van Laar, Kootwijkerbroek.Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar