bronsvlag bronsmotor 10038 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

Mslb. "Limburgia"
mslb. Limburgia met 8ED BronsmotorIn de haven van Rotterdam vaart de Mslb "Limburgia" al 40 jaar rond met een 8 cylinder Bronsmotor type ED van 500 Pk.
Henk Stelt gebruikt deze sleepboot nog beroepsmatig!
Het gewicht van deze motor is 30.000 kg, het max toerental is 335 rpm. en het motornummer is 10038.
De 28 meter lange sleepboot heeft 25 ton waterverplaatsing. Het brandstofverbruik van de 325 toeren motor is met zijn 100 liter per uur (ik draai altijd volaan!) laag. De onderhoudskosten en reparatiekosten zijn eveneens laag.
Deze motor uit 1949 heeft jaren dag en nacht gedraaid in een coaster tot het moment dat deze bij Breskens onder de golven verdween.
Nadat er 2 jaar verstreken was, is de motor uit het schip gehaald en overhaald. In 1963 is de motor in de "Limburgia" geplaatst.

Henk Stelt bij de 8ED motor van de Limburgia

De sleepboot is in 1944 gebouwd en het was de bedoeling dat er een Deutz motor in kwam te staan. Doordat de Duitse bezetters de motor in beslag namen werd de boot alsnog van een stoommachine voorzien.
In 1963 heeft de vader van Henk Stelt de 2de hands Bronsmotor in laten bouwen in de "Limburgia".
Na 40 jaar van trouwe dienst blijft de motor nog steeds betrouwbaar. Er zijn in al die jaren zelfs nooit grote problemen geweest.

de 8ED motor van de Limburgia


Kijk en luister naar deze motor op de 2de bronsmotor cd


Tijdens Delfsail 2003 was de "Limburgia" ook in Delfzijl voor een sleepklus. Met een prachtig decor van oude zeilschepen en hollandse luchten op de achtergrond is er een film gemaakt over het schip en de motor. Luister op de 2de CD vooral eens naar het machtige geluid van de Brons 8ED.

slepen met de Limburgia

Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar