bronsvlag bronstrekker schaal 1:2,6 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

bronstrekker schaal 1:2,6


Eigenaar Jan Vegter uit Schildwolde.
Dit zijn foto's van de Bronstrekker schaal 1:2,6 die ik tussen december 2002 en juni 2004 heb gebouwd.
Allereerst wil ik wat vertellen over de ontwikkeling van deze trekkers door Kees Brons:
De eerste tracktoren zagen er Spartaans uit door hun hoekige motorkap, geen spatborden met daarbij nog cusion banden om alle wielen. Om misverstanden te voorkomen werd er in de koppelingspedaal een grote K gegoten alsmede een grote R in het rempedaal. De trekker was verder voorzien van twee versnellingen voor uit en één versnelling achteruit. Naast de tracktor zat een riemschijf die zowel met een hand als ook een voet koppeling kon worden bediend. Op de tracktor zat een inrichting om met de slinger de trekker in vrijloop vooruit of achteruit te slingeren, om zodoende de aandrijfriem naar de dorsmachine te kunnen (ont) spannen. De eerste tracktoren werden vanaf 1935 geleverd. In 1938 kwam er een nieuw model, met deze keer afgeronde hoeken aan de motorkap, spatborden over de achterwielen heen, en radiateurkoeling i.p.v. openwaterkoeling zoals het model 1935 had. Tevens werd de motor opgevoerd van 40 naar 50 pk bij 1000 toeren per minuut, dit i.v.m de vraag naar meer vermogen daar de dorsmachines met stropersen steeds meer vermogen vroegen. Er zijn zelfs enkele 3 cilinder tracktoren gebouwd, waarvan het vermogen steeg van 50 naar 75 pk bij 1000 omw/min, deze tracktor was breder dan de twee cilinder.
Totaal zijn er tussen 1935 en 1959 49 tracktoren gebouwd. Tussen model 1938 en de laatste tracktor die in 1959 is gebouwd zat geen verschil. Er zijn voor zover bekend nog 11 trekkers in het bezit van hobbyisten, musea's en dorsverenigingen. Er is nog een mogelijkheid dat er ergens in het buitenland een Brons tracktor opduikt, dit i.v.m een geëmigreerde landbouwer naar b.v. Amerika, Canada en/of Australië.

bronstrekker schaal 1:2,6 bronstrekker schaal 1:2,6

De getoonde Bonstrekker is op schaal 1:2,6 gebouwd.
Deze trekker is van het model jaar 1938 en dan met korte wielbasis, d.w.z. dat de voorkant van de voorwielen nagenoeg niet buiten de trekker steken, vermoedelijk heeft de opdrachtgever van dit type trekker waarvan er volgens de Bronsboeken maar één is gebouwd, problemen gehad met buiten de trekker stekende voorwielen, verder is de trekker gelijk aan de overige Bronstrekkers model 1938.
Waarom heb ik nu deze trekker gebouwd en niet de "verlengde" versie, dit komt puur door het feit dat ik de tekeningen van de verkorte versie heb. Zoals genoemd is de trekker volledig op schaal nagebouwd, zelfs de twee cilinder motor.
In tegenstelling tot de originele trekker beschikt deze trekker maar over één versnelling vooruit en één achter uit. Dit komt daar ik een kleine keerkoppeling heb toegepast voor de aandrijving. De motor drijft middels een V snaar de keerkoppeling aan, vanwaar een aandrijfketting de achterwielen aandrijft.Totaal ben ik 2,5 jaar met de trekker bezig geweest. Maar de bouwtijd ben je gouw genoeg vergeten. De trekker heeft dezelfde originele kleur alwaar de meeste Bronsmotoren in zijn afgeleverd. Een originele kleur voor de Bronstrekker is er niet, daar de tracktor vaak in dezelfde kleur werd geverfd als ook dorsmachine was uitgevoerd. Vele Bronstrekkers waren rood/bruin, de kleur van Borga dorsmachines, maar er zijn ook licht blauwe trekkers, de kleur van Lanz dorsmachines.
Zo zult u dus in den lande diverse verschillende kleuren en uitvoeringen van de Bronstrekker tegen komen.

Jan is auteur van 2 boeken over Bronsmotoren en heeft tevens een groot gedeelte van het oude bronsarchief in zijn beheer.

bronstrekker schaal 1:2,6 bronstrekker schaal 1:2,6


Zijn adres is:
Jan Vegter
Jeldingaheerd 8
9626 AN Schildwolde
tel: 06-10031616
e-mail: Jan Vegter


Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http:/www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar