bronsvlag bronsmotor 3762 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

Dubbel opgevoerde Bronsmotor type D
3762 in mslb. IJssel en fam.Bakker


Mslb. IJssel met zijn Bronsmotor 3762 is al enige jaren in bezit van Jan Bakker uit Warmond.
Heel toevallig is deze motor met hetzelfde systeem uitgerust als Bronsmotor 3755 van Johan Heemskerk. Twee bijzondere motoren die nu beide in Warmond staan.
Ook van deze motor is weinig terug te vinden in het archief, het is net of het nooit gemaakt is.

Waarom die geheimzinnigheid? Aan de hand van het verhaal van de oud eigenaar van de Bronsmotor 3755, de hr.Flikkema is het geheel aardig duidelijk geworden.
De Bronsmotor type D met nummer 3755 stond bij Brons in Appingedam om verdieseld te worden. De jonge ingenieur J.H. Kuiper was toen net bij Brons in dienst gekomen en vroeg aan mij of hij wat proefnemingen mocht doen met de 3755.
De proefnemingen hielden in het opvoeren van de motor dmv. een luchtpomp op de inlaat van deze motor. Na de proefneming kreeg ik de 10Pk extra vermogen er gratis bij. Als 1D25 verstuiverbakmotor was het vermogen 25Pk, verdieseld werd het 35Pk en nu is het nog steeds 45Pk.
Op zich was de proef gelukt, al bleek na enige tijd het carterdeksel waar de brandstofpomp op zit er af te scheuren. Dit is opgelost door een gelast stalen deksel te plaatsen in plaats van het gegoten deksel.
Waarschijnlijk hebben deze proeven niet de goedkeuring gekregen van Jan Brons en is het hele project afgeblazen.
Er zijn nog 1 of 2 motoren als 2 cilinder op deze manier omgebouwd, oa. mslb. IJssel met Bronsmotor 3762, maar ook daar is weinig in het archief over te vinden..... geheimzinnigheid ten top!
Ingenieur Kuiper heeft bij Brons een lange loopbaan gehad, tot zijn overlijden in 1976 was hij de stuwende kracht achter de GB, GV en TD motoren. Van 1957 tot 1976 was hij zelfs directeur.


mslb.IJssel

Motorsleepboot IJssel
Gebouwd in 1928 bij Telgenhof is uitgerust met een 2DD+ Bronsmotor van 90Pk. Deze Bronsmotor van het type D heeft injectie met daarbij een blower op de inlaat voor meer luchttoevoer.
Normaal heeft deze motor totaal 70Pk, door de luchtblower komt het totaal op 90Pkl. Op het motortypeplaatje is het nog 70Pk, het blijft vreemd.
De maten van de sleepboot zijn Lengte=13,90mtr. Breedte=3,19mtr. Diepgang=1,50mtr. en Hoogte=2,95mtr.

3762 samen met Jan Bakker de pomp van de 3762


Kijk en luister naar deze motor op de 2de bronsmotor cd


Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar