bronsvlag bronsmotor 3755 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

Dubbel opgevoerde Bronsmotor type D
3755 met de mannen


Bronsmotor 3755 is een heel apart geval. In het Bronsarchief is er maar weinig over te vinden.
Waarom die geheimzinnigheid? Aan de hand van het verhaal van de oud eigenaar, de hr.Flikkema is het geheel aardig duidelijk geworden.
De motor is nu enige jaren in het bezit van Johan Heemskerk uit Warmond. Samen met zijn vrienden is hij druk om het geheel weer draaiende te krijgen in de oorspronkelijke staat.

De hr. Flikkema bij de 3755

De hr. Flikkema verteld:
Ik heb deze motor in 1945 gekocht voor mijn tjalk de "Vios"-UQ2. Ik was in die tijd garnalenvisser in Noordpolderzijl-Usquert, dit plaatsje ligt bovenin de provincie Groningen.
De Bronsmotor type D met nummer 3755 stond bij Brons in Appingedam om verdieseld te worden. De jonge ingenieur J.H. Kuiper was toen net bij Brons in dienst gekomen en vroeg aan mij of hij wat proefnemingen mocht doen met de 3755.
De proefnemingen hielden in het opvoeren van de motor dmv. een luchtpomp op de inlaat van deze motor. Na de proefneming kreeg ik de 10Pk extra vermogen er gratis bij. Als 1D25 verstuiverbakmotor was het vermogen 25Pk, verdieseld werd het 35Pk en nu is het nog steeds 45Pk.
Op zich was de proef gelukt, al bleek na enige tijd het carterdeksel waar de brandstofpomp op zit er af te scheuren. Dit is opgelost door een gelast stalen deksel te plaatsen in plaats van het gegoten deksel.
Waarschijnlijk hebben deze proeven niet de goedkeuring gekregen van Jan Brons en is het hele project afgeblazen.
Er zijn nog 1 of 2 motoren als 2 cilinder op deze manier omgebouwd, oa. mslb. IJssel met Bronsmotor 3762, maar ook daar is weinig in het archief over te vinden..... geheimzinnigheid ten top!
Ingenieur Kuiper heeft bij Brons een lange loopbaan gehad, tot zijn overlijden in 1976 was hij de stuwende kracht achter de GB, GV en TD motoren. Van 1957 tot 1976 was hij zelfs directeur.

3755 met zijn stalen carterdeksel compleet op de schippertjesdagen 2004


Kijk en luister naar deze motor op de 2de bronsmotor cd


Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar