bronsvlag bronsmotor 1474 bronsvlag
ga naar het menu voor andere motoren ga naar de info over de bronsmotor cd/dvd ga naar www.bronsmotor.com stuur een e-mail naar de webmaster

Ad Langelaar bij de bronsmotor 1474


Deze Bronsmotor met motornummer 1474 is besteld door het waterschap "de vrije polders onder Tholen" in juni 1924 bij de N.V.Appingedammer Bronsmotorenfabriek. De oplevering was op 3 november 1924 in gemaal "de Eendracht" in Tholen. De prijs van deze verstuiverbakmotor van 80 Pk bedroeg Fl.12600,- inclusief reservedelen, bordessen, loopkat en montage.
Op 5 oktober 1942 heeft deze motor voor de laatste keer zijn werk gedaan en is daarna aan de hoogste bieder verkocht. In 1948 is deze motor geplaatst in de veensteekmachine nummer 2 van "Op hoop van Zegen" in Vinkeveen. Deze inbouw is gedaan door Bronsdealer Olthof uit Cappelle a/d IJssel. Tot 1975 is deze machine gebruikt voor de turfmakerij in Vinkeveen. Bronsmotoren waren in Vinkeveen niet onbekend, de andere veensteekmachines waren ook uitgerust met deze krachtbronnen.

1474 rookt een beetje bij het starten De veensteekmachine waar de 1474 in staat

De technische gegevens van deze Bronsmotor zijn:
Motornummer 1474, Type C 2x35/40 met 80 Pk vermogen, verstuiverbak en 280 omw/min.
De veensteker is de laatste machine in zijn soort die nog te zien is voor publiek en heeft een plaatsje gekregen bij museum "In de Veenen" in Vinkeveen. De motor wordt nog regelmatig voor de liefhebbers gestart. In 2004 is er groot onderhoud voor zowel de motor als ook het schip nodig en we hopen aan het eind van dit seizoen alles weer op orde te hebben.
De verstuivers, uitlaatpijpen, inlaatpijpen, dieseltank en smeerolieleidingen, alles gaat los en wordt grondig schoongemaakt. De luchtvaten zijn afgeperst en er is een vooroliepomp geplaatst. De compresieruimte van de 2de cilinder is weer op de juiste maat gebracht dus we zijn weer zeer benieuwd hoe de motor loopt als hij weer kan draaien.
Inmiddels heeft de motor in 2008 weer gelopen na 5 jaar stilstand en dat liep zelfs beter als in de jaren daarvoor.
Ad Langelaar van de internetsite "www.bronsmotor.com" is de machinist van deze prachtige motor.
Op de internetsite van het museum vindt u het laatste nieuws en de openingstijden.
klik hier voor de internetsite van het museum.

Museum "In de Veenen" Herenweg 240 in Vinkeveen.

1474 in bedrijf De verstuiver met bakje van de 1474

Beveiligingsmeldingen Internet Explorer en Windows XP! - De opmaak van deze pagina's is in HTML, Ik gebruik Javascript voor het openen van grote schermen, fotoviewer, opmaak pagina, tellers en popup's. Deze scripts gebruik ik al jaren, ze hebben geen koppelingen met verkeerde internetsites en volgens mij zijn ze compleet ongevaarlijk.
URL = http://www.bronsmotor.com
voor vragen of opmerkingen
stuur een e-mail naar Ad Langelaar